Georgius 2


Woensdag 17 maart 2010
Lieve Rotterdammertjes,
in het oud-katholieke gedeelte van Kralingen grensde vroeger de achtertuin van Ruud ‘met de handjes’ Lubbers – oud premier – aan de achtertuin van Paul Nouwen. Jarenlang voorzitter van het dertiende ministerie: de ANWB. Men begrijpt dat de beleidslijnen kort waren en de harde onderhandelingen voornamelijk door de beide echtgenotes werden gevoerd. Daar moet wat thee, port en sherry doorheen zijn gegaan. Pikant detail is dat de kerosine leidingen voor de jachtvliegtuigen te Soesterberg precies onder beide huizen doorloopt.
Mocht ik op mijn wandeltochten richting bos en maas één der beide heren tegenkomen dan werd ik altijd vriendelijk gegroet omdat ze mijn vader nog hadden gekend. Mijn opa en mijn vader stonden bij hen wegens hun vele werkzaamheden voor de geheime diensten en de militaire industrie in hoog aanzien. Ik wist natuurlijk wel beter. Als ik op het parkeerterrein van de supermarkt op de Oudedijk – voorheen Den Toom – weer eens een mooie nieuwe bolide stond te bewonderen is het regelmatig voorgekomen dat de heer Paul Nouwen net met zijn winkelwagentje aankwam om zijn boodschappen in de achterbak van deze nieuwe bolide te laden. “Mooi is die weer, hè!” zei hij dan standaard. Trouw haalde ik dan mijn ANWB pasje te voorschijn, toonde hem mijn lidmaatschapsnummer dat omgedraaid: ‘het zoete lot’ leest met daaronder ‘Lid sinds 1978’ en met de opmerking; “Hier kan je zien wie het allemaal weer heeft betaalt.” namen we vrolijk afscheid.
Eén keer ben ik boos op hem geweest – en achteraf was dat zeer onredelijk – namelijk toen het terreursysteem van de NSBeatrix Georgius Nekschot wederrechtelijk had vastgezet. Als een rechtsstaat zo onmenselijk tekeer gaat slaat bij mij de angst toe en ik had me er de gehele dag erg boos om lopen maken. Om wat tot rust te komen ging ik fietsen en het toeval wilde dat bij het passeren van oud kralingen Paul Nouwen net de heg stond te snoeien. Wild reed ik op hem af, kneep verkrampt in mijn handrem, kwam schokkend tot stilstand en beet hem toe: “Nu zijn jullie stropdassen te ver gegaan!” Beteuterd keek hij mij aan. In staccato legde ik hem het probleem uit maar hij ontkende alle betrokkenheid. Hij was al met pensioen en had er verder niks meer mee te maken. Ik kon niet anders dan hem gelijk geven. Met een vrolijke kwinkslag redde ik mezelf en de situatie. Achteraf vond ik het niet slim van me want je kwetst ook jezelf als je een ander onterecht kwetst. Is ook slecht voor je karma. Krijg je lekke banden van en zo.
Ik fietste verder totdat ik op de Kralingse Plaslaan een agent bezig zag met het opzetten van een flitscamera voor een snelheidscontrole. Zoiets moet je nooit bij mij in de buurt doen want dan is het kwaad kersen eten met me. Wild en boos fietste ik over het gras naar hem toe, schreeuwende en tierende “Nu zijn jullie te ver gegaan!” De woorden ‘jullie klootzakken’ kon ik nog net inslikken. “Ook goedemiddag.” zei de beste man; beroepsmatig natuurlijk wel het één en ander gewend. Moeizaam bevechtende de energieën die allemaal in mij omgingen probeerde ik toch geduldig de situatie uit te leggen maar ook deze man had nog nooit van Georgius Nekschot gehoord. Daar sta je dan met je goede gedrag! Wanhopig legde ik hem uit dat gisteren bij ‘der Pauw en die Wittermann’ Hans Teeuwen nog expliciet zijn afkeuring over deze grove en vervloekte gang van zaken had uitgesproken. Oom agent leefde gelijk helemaal op en zei, ~ “Hans Teeuwen, daar ben ik een grote fan van, man. Wat Jezus voor de christenen is dat is Hans Teeuwen voor mij!” Zo zie je maar weer dat Gods wegen ondoorgrondelijk zijn. Nu ik toch zo lekker bezig was ging ik nog een stapje verder en vervolgde met ~ “Dan moet je oppassen voor me want ik ga jullie gehele democratie en rechtsstaat naar de klote helpen want ik laat me door jou soort volk niet nog langer terroriseren!!!” Niet uit het veld geslagen zegt hij, ~ “Dat lukt je nooit man! De staat is veel te sterk! Je weet niet waar je aan begint!” Daar zat helaas wel wat in.
Nu begrijp ik dat de hypotheek en de studiebeurzen van de dochters moeten worden betaald en men niet voor zijn plezier het vuile werk voor de Oranjes verricht maar diep in mijn zieltje begon toch een klein lichtje te branden. Het is helemaal niet gezegd dat de staatsdienaren allemaal tegen ons zijn. Zij zitten ook gevangen in de klauwen van het kwaad. In hun vrije tijd worden ze zelf ook geslachtofferd door het terreursysteem. Het kwaad vernietigd nog altijd zichzelf. Dat is een oude wet. Ook de zwaar onderbetaalde oom agent baalt als hij weer een aanmaning uit het hoofdkwartier te Leeuwarden op de deurmat vindt. Je hoort ze vloeken, ~ “Weer geen geld om met de kleinkinderen naar de Efteling te gaan!”
Mijn humeur was weer helemaal omgeslagen. Vrolijk en fluitend ben ik langs de Rotte tot aan Moerkerken en weer terug gefietst en des avond heerlijk de slaap der onschuldigen geslapen. Wanhoop dus niet geliefden, het kan wat reïncarnaties duren, maar de toekomst is aan ons.
Groetjes Aart
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Georgius

Comments are closed.